Sa oled siin

Eesti Energia pressiteade: Malta tutvus Eesti Energia kogemusega jäätmetest energia tootmisel

06.04.2018
Malta minister elektrijaama haaratskraanat proovimas. Foto: Erik Riiokja

Sel nädalal viibib Eestis visiidil Malta keskkonna-, jätkusuutlikku arengu ja kliimamuutuse minister José Herrera koos delegatsiooniga, kohtudes ka enda Eesti kolleegi Siim Kiisleriga. Visiidi käigus tutvus delegatsioon eile ka Eesti Energia Iru jäätmepõletuselektrijaamaga. Malta on otsustanud enda jäätmemajanduse strateegia kohaselt kasutusele võtta Iru jäätmepõletuselektrijaamaga sarnase tehnoloogia.

„Malta on oma ligi poole miljoni elanikuga pikki aastaid maadelnud väljakutsega leida saarestiku jäätmekäitluses alternatiiv praegustele prügilatele. Samal ajal sõltub riik Sitsiiliast imporditavast elektrist. Jäätmepõletus leevendaks Maltal nii jäätmeprobleemi, aga aitaks kaasa ka energiaallikate mitmekesistamisele,“ ütles José Herrera. Malta on uurinud erinevaid võimalusi jäätmetest energia tootmiseks ning soovib ekspertide soovitustele tuginedes kasutusele võtta sarnase tehnoloogia, mis on kasutusel Iru jäätmepõletuselektrijaamas.

„Eesti kogemus näitab, et pärast Iru jäätmepõletuselektrijaama käivitamist 2013. aastal on Eestis oluliselt vähenenud suuremahuline segaolmejäätmete ladestamine prügilatesse. Jäätmete ladestamine prügilatesse ei ole mõistlik tegevus ning Malta delegatsioon soovib tutvuda Iru elektrijaama ning Eesti kogemusega, et leida võimalusi, kuidas oma riigis jäätmete probleemi leevendada,“ sõnas Iru jäätmepõletuselektrijaama opereeriva Eesti Energia tütarfirma Enefit Greeni juhatuse esimees Aavo Kärmas.

„Euroopa Liit on jäätmemajanduse säästlikumale teele suunamiseks kehtestanud rea sihtarve, mida kõikidel liikmesriikidel ühtviisi täita tuleb. Muidugi on igal riigil oma probleemid ja väljakutsed, aga keegi ei peaks üksinda oma prügihunniku otsas nuputama, et mida sellega peale hakata. Kui jäätmetest on kasulik ressurss välja nopitud, siis ülejäänust elektri tootmine oleks väga mõistlik tegu. Kõikide uute investeeringute puhul peab aga arvestama, et see ei takistaks investeeringuid jäätmete ringlussevõtuks,“ selgitas Eesti keskkonnaminister Siim Kiisler.
Kärmase sõnul on segaolmejäätmete energeetiline väärtus samaväärne põlevkivi ja hakkepuiduga, millest lähtuvalt saaks Malta sarnase jäätmepõletusjaama rajamisel leevendada nii prügi ladestamise kui energiatootmise probleemi.

“Malta ja Tallinn on elanike arvu poolest  võrreldavad. Irus kasutusel oleva tehnoloogiaga ollakse kursis küll paberil, kuid arusaadavalt soovisid nad ka kohapeal veenduda, kuidas jaam täpselt toimib või milline on selle mõju välisõhule. Näiteks on jäätmepõletuselektrijaama puhastussüsteemid niivõrd võimsad ja efektiivsed, et õhuheitmed on võrreldavad paarikümne puiduküttel eramaja õhuheitmetega,“ lausus Kärmas.

Enefit Greeni hallatav Iru elektrijaam on Tallinna ja Maardu piiril asuv elektri- ja soojusenergia koostootmisjaam, kus 2013. aastal alustas  tööd segaolmejäätmeid kütusena kasutav energiaplokk, mis aastas suudab kasutada kuni 250 000 tonni segaolmejäätmeid. Põhikütusena kasutatakse elektrijaamas segaolmejäätmeid ning vajadusel ka maagaasi. Reservkütusena on võimalik kasutada ka kütteõli. Iru elektrijaama elektriline võimsus on 131 MW, soojuslik võimsus 618 MW ning soojuslik võimsus koostootmisrežiimis 270 MW. Iru elektrijaam varustab soojusega Tallinna ja Maardu kaugküttevõrku.

Veel uudiseid samal teemal

11.09.2019|Keskkonnaministeerium

VIDEO: Kelly ja Henry Sildaru: me soovime, et ka kahekümne aasta pärast oleks lund, millel suusatada

Sportlased Kelly ja Henry Sildaru kutsuvad eakaaslasi üles puhtama keskkonna nimel astuma väikeseid keskkonnateadlikke samme ja tegema vastutustundlikke otsuseid. Noori paneb keskkonna nimel rääkima ja tegutsema isiklik mure elukeskkonna ja talispordi tuleviku üle.

08.08.2019|Keskkonnaministeerium

KOTKAS lendab nullbürokraatia poole

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks eelnõu, millega käivitub keskkonnaotsuste infosüsteemi KOTKASe teine etapp. Sellega korrastatakse keskkonnalubade süsteemi, muutes selle lihtsamaks ja kasutajasõbralikumaks.

Räägi kaasa
riigivalitsemises

Sul on võimalus esitada oma ettepanek või rääkida kaasa otsuste kujunemisel.

Eelnõude infosüsteem

Sul on võimalik jälgida, millised eelnõud on praegu töös ning soovi korral saad ka oma kommentaari esitada või osaleda avalikel konsultatsioonidel.

Osalusveeb

Osalusveebis osale.ee saad esitada valitsusele ideid ja ettepanekuid ning koguda allkirju oma idee toetuseks. Iga esitatud idee saab ka valitsuse poolse vastuse.